Het calvinisme en de Bijbel

Het calvinisme vanuit de bijbel weerlegd

  

  

 

Waarom deze site?

Deze studie is in de eerste plaats bedoeld om mijn evangelische medegelovigen uit te leggen waarom wij geen calvinisten zijn. Bovendien hoop ik mensen die gevangen zitten in het calvinistische leerstellige systeem de Bijbelse uitweg te wijzen.

De aanleiding tot het schrijven van deze weerlegging van het calvinisme is het oprukken van het calvinisme in evangelische kringen in Nederland. Vele tientallen jaren lang was er in Nederland een soort wapenstilstand tussen calvinisten en evangelische christenen. Maar door de opkomst van het Nieuwe Calvinisme in Amerika is die wapenstilstand verbroken. De nieuwe calvinisten zijn in de aanval gegaan. Ze dragen op agressieve wijze het calvinisme uit in evangelische kringen.

Vorig jaar kreeg ik bezoek van één van mijn vrienden. Het is een gepensioneerde leraar van een middelbare school. Ik ken deze broeder al vele jaren. Zolang ik hem ken, wordt hij door God gebruikt in de bekering van mensen. De laatste jaren heeft hij geregeld asielzoekers met een moslim achtergrond tot de Heer geleid, die hebben zich laten dopen en gaan door met de Heer. Hij had de plaatselijke baptistengemeente bezocht en hij vertelde mij geschokt dat er iemand had gepreekt die vertelde dat Jezus niet voor alle mensen was gestorven en dat God niet alle mensen liefhad. Want zo werd uitgelegd, Jezus bad niet voor de wereld, Hij bad alleen voor de uitverkorenen (Johannes 17:9). Er stond, denk ik, voor de eerste keer sinds het ontstaan van de baptistengemeente een calvinist op de kansel. Mijn vriend zei: "Als hij gelijk heeft, dan heb ik vijftig jaar de verkeerde boodschap doorgegeven". Het hele fundament werd onder zijn vruchtbare bediening uitgetrokken.

In Nederland had je tot voor kort geen calvinistische baptisten. Alle baptistengemeenten zijn ontstaan door de arbeid van evangelische mensen! Maar recent is er een organisatie opgericht met de naam "Vijf Sola Baptisten" die als doel heeft, het uitdragen van het calvinisme onder de Nederlandse baptisten. Deze aanslag op het hart van de evangelische beweging kan niet onbeantwoord blijven, vandaar deze studie.